Archangel's blog A pointless waste of time

24Sep/092

Veckans film: Private Eye

Private Eye

Private Eye

Igår var det filmonsdag, som vanligt. Denna vecka såg vi den Koreanska noir-deckaren Private Eye. Filmen utspelar sig i 20-talets ockuperade (av Japanerna) Korea och centrerar sig runt en deckare som gör sitt leverne genom att leta upp och fota vänstrande fruar (samt sälja foton och berättelser om dessa till tidningarna ifall personerna är tillräckligt kända). Hans dröm och mål är att tjäna ihop tillräckligt med pengar för att komma ombord på ett stort kryssningsfartyg med destination Amerika som snart ska avgå.

Han har en regel och det är att han inte tar sig an "farliga" uppdrag. Denna regel blir han dock lockad av att bryta då han blir kontaktad av en ung läkare som vill ha hans hjälp att finna en mördare. Läkaren vill nämligen rentvå sitt namn då det uppdagas att det lik han hittade i skogen och genomförde obduktion på i hemlighet var en högt uppsatt mans son som nu utfäst en belöning för information om sin försvunna son.

Detta må låta som en bisarr berättelse (vilket det iofs är till viss del) men det var en välgjord och underhållande film. 20-talets Seoul och dess förorter gjorde sig bra för stämningsfulla noir-miljöer utan att bli alldeles för överdriva och klichéartade. Skådespelarinsatserna var bra med välspelade rollpersoner utan allt för överdrivna drag. De flesta kändes mänskliga och trovärdiga. Den rollperson som stack ut mest och kanske även var den minst trovärdiga var dock en riktigt skön och så annorlunda på ett positivt sätt att den var berättigad och inte kändes allt för malplacerad. Personen i fråga kan närmast beskrivas som en aristokratisk Koreansk 1920-tals Q (sug på den!), som dessutom var kvinnlig.

Filmen bjöd på lagom många twists and turns, så som en noir-deckare bör göra men utan att kännas allt för konstlad och krystad. Klart en trevlig och sevärd rulle!

Filed under: Movies Leave a comment