Archangel's blog A pointless waste of time

26Sep/090

Lördagsfilmen: Franklyn

Lördag kväll, popcorn, godis, saft, en katt i knät och en film. Denna lördag blev det filmen Franklyn (klicka länken eller läs till höger för info -->).

Filmen är faktiskt lite svår att förklara, speciellt utan att avslöja allt för mycket. Som försök till att förklara kan jag säga att den följer flera olika människors öden i London samt även en persons öde i en stad vid namn "Meanwhile City" som är någon typ av parallell värld/alternativt universum. I Meanwhile City är det olagligt att inte ha en religion och det finns således en hel mängd riktigt galna religioner här. I denna stad får man följa Jonathan Preest som är den enda i staden som inte har en religion vilket gör honom eftersökt av de som styr. Han har dock ett uppdrag, han är är på jakt efter en man som han ska mörda.

I London får vi följa en ung man som försöker hantera att han bara dagar innan sitt bröllop blivit övergiven av sin fästmö, en äldre man som letar efter sin försvunna son samt en ung kvinna som håller på med ett konstprojekt där hon filmar sina egna självmordsförsök och räddningstjänstens insats när de försöker rädda henne.

Ja, det sista påminner minst sagt om det som nyligen skedde i Stockholm. Man kan nästan undra om inte Anna Odell sett denna film... Även om självmordsförsöken inte är lika så finns det som sagt klara likheter. Filmen centrerar sig dock inte mycket runt diskussionen om huruvida detta är fel eller ej utan snarare runt hur rätt eller fel självmord är.

Så med självmord och en stad där det är olagligt att ej ha en religion kan man snabbt fatta att religion är ett genomgående tema. De personerna man får följa kommer alla i kontakt med religion & spiritualitet på något sätt och slutligen så vävs dessa historier ihop på något sätt.

Skådespelarinsatserna är bra och omgivningarna är väldigt stämningsfulla (både London och Meanwhile City, speciellt Meanwhile City dock). Så filmen är snygg och underhållande men jag lämnas ändå med en besk eftersmak av filmen... Detta beror nog med största sannolikhet på att jag inte har riktigt samma syn på huvudtemat som de som skapat filmen. När allt på något sätt knyts ihop i slutet hörde jag något i mitt huvud säga "nej, nej, nej... Låt dig inte luras av ytan!".
Det är en snygg film och jag vill gilla den men kan trots allt inte helhjärtat göra detta då det den säger trots allt inte klingar rätt för mig. Men då detta beror på högst personliga åsikter kan den vara något för andra... Så om du vill, chansa, den var i all fall inte usel.