Archangel's blog A pointless waste of time

1Oct/092

Veckans film: Tokyo Zombie

Onsdag kväll och som vanligt är det då dags för Seisuiyoubi och allt vad det innebär!

För de som inte vet så innebär det alltså restaurangbesök på Ramen Ki-Mama (med en tillhörande Asahi) med efterföljande film vilket till sist avslutas med en kopp te, ett glas whiskey och lite komediserie. Allt i umgänge med den eminenta Joakim!

Idag som så ofta var det asiatisk film som gällde, denna gång en Japansk film vid namn Tokyo Zombie
Tokyo Zombie

Som man kan gissa från titeln handlar det alltså om en zombie-film!
På framsidan av DVD:n (som Jocke plockat upp på SF-bokhandeln) så beskrevs den som en Japansk "Shaun of the dead". Något som på gott och ont höjde våra förväntningar avsevärt då vi båda finner den filmen riktigt underhållande.

Det första man kan säga är ju att humorn skiljer sig från den Engelska. Något som dock är förväntat då kulturen i de två länderna är minst sagt annorlunda. Så för att uppskatta viss del av humorn måste man nog ha lite insikt i den Japanska kulturen, kanske sett lite Japansk film tidigare tex. Kan säga att jag själv kände att vissa skämt nog gick en över huvudet (eller så var vissa saker bara inte roliga).

Filmen började på ett (för en zombiefilm) ganska vanligt sätt ändå. Det hela startar innan katastrofen och man bekantas med två kollegor tillika vänner som tränar jujitsu på jobbet. Detta uppskattas inte av deras chef som ger sig på den ena av dem och det hela slutar i att chefen blir mördad. För att göra sig av med liket ger man sig upp på "Black Fuji" som är ett enormt svart berg skapat av stadens människor och består av skräp som folk vill bli av med. Detta skräp innebär allt från ett kylskåp till lik och mängder med konstigt kemiskt avfall... Tror det är lätt att se vart detta barkar.

Det som gör att filmen faktiskt står ut lite från många andra zombiefilmer är det faktum att den inte bara utspelar sig en lite kort stund efter utbrottet av zombies utan även låter oss följa med fler år in i framtiden och hur samhället har anpassat sig. Här vill jag dock inte avslöja allt för mycket om hur det ser ut då det skulle kunna förstöra filmupplevelsen. Men de lyckas med en bra blandning av bisarra inslag men även trovärdigt beteende, så det är inte bara dumheter utan snarare satir.
Och när det var över kände jag verkligen att det var värt det!

Som notis kan dock anmärkas på att alla zombies inte ser ut som man som västerländsk zombiefilmstittare är van vid. Zombierna är betydligt mer nedtonade och det är inte alls lika mycket blod och proteser. Här är zombierna mer bleka, lite gråaktiga sömngångare och faktiskt inte lika obehagliga. Detta tror jag inte bara är på grund av sämre budget eller vilja om att hålla den barntillåten utan snarare igen något som beror på den annorlunda kulturen.

Så som skräckfilm är det verkligen inget alls men som annorlunda och bisarr komedi kan jag verkligen rekommendera den!